2012. március 7., szerda

Nagykőrösi konferencia, 2001.


Az MTA Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Kutató Csoportja és az egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeinek éves konferenciáját  2001. május 31. és június 2. között a Károli Gáspár Református Egyetem, s azon belül e sorok írója rendezte meg. Ahogyan azt már a csurgói konferenciával kapcsolatban is írtam, 1970-ben indultak meg ezek a tudományos találkozók, a kezdeményező Klaniczay Tibor volt.
A konferencia helyszínének a nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Kart választottam. A kar épülete az egykori MSZMP pártház a város központjában. Nagyterme, amelyben egykor egészen másfajta összejövetelek zajlottak, kiválóan megfelelelt a mi céljainknak is. A meghívó így nézett ki:
https://docs.google.com/open?id=0ByWUyt0P0tv8aWZ2aEg3OUFTRDY5ZU50WldqbmpMQQ
Az előzetesen elképzeltekhez képest volt néhány változás, például az akkori rektor helyett Nagy István rektorhelyettes, a nagykőrösi kar dékánja (akkor még főigazgatónak hívták a tisztséget) nyitotta meg az első ülést. Az elhangzott előadások  túlnyomó többsége megjelent a kötetben, amelyet 2005-ben adott ki az Universitas Kiadó (lásd fent).
A vendéglátó karnak köszönhetően a teljes konferenciáról videófelvétel (VHS) készült, átraktam ezeket DVD-re, s feldarabolva folyamatosan feltöltöm a videotorium.hu honlapra. A fényképeket is gyűjtjük, ezeket is közzétesszük az Intézet honlapján..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése