2012. március 13., kedd

Rebakucs konferenciák 3.

És eljött 1988 májusa. A konferencia Eresztvényben volt, Salgótarján mellett egy erdei szállodában. Előadást nem tartottam, de szép emlékeket őrzök róla. A tavaszi erdő... A kirándulás Felvidékre... Közben a buszban szólt a rádió, a politikában is rohamos változások indultak. A kollégák műkedvelő alapon előadják Balassi Szép magyar komédiáját, amiről készült egy ős-videó is.

Furcsa módon az 1989-es szegedi konferenciáról alig van emlékem. Az 1990-es Mátyás konferencia kimaradt, mert akkor külföldön voltunk. A továbbiakat nem is sorolom tovább részletesen, csak annyi, hogy 1992-ben Tatán volt az első konferencia az alapító, Klaniczay Tibor nélkül. A 90-es években aztán teljes nemzedékváltás zajlott le.

A téma zárásául álljon itt (Szentmártoni) Szabó Géza ma már klasszikusnak számító 1987-es fényképe az akkori Rebakucsról:


Első sor balról: Sántha Teréz, Klaniczay Tibor, Pajorin Klára, Kovács Zsuzsanna. Második sor: Mohácsi Ágnes, Uray Piroska, Papp Enikő, Komlovszki Tibor. Harmadik sor: Szabó András, Ács Pál, Pirnát Antal, Horváth Iván. Negyedik sor: Kőszeghy Péter, Orlovszky Géza, Stoll Béla. Negyedik sor: Jankovics József, Szabó Géza.

Jellegzetesek a gesztusok: Klaniczay kezében cigaretta (még erre az időre sem tette le) - nőkkel körülvéve áll az első sorban, Stoll Béla újságolvasással mutatja, hogy ő kívül áll az egészen, s mintha Pirnát Tóni poharában nem narancslé lenne. Papp Enikő (az osztály akkori adminisztrátora) egy olyan Dávid királyt ábrázoló zászlót tart a kezében, amelyet Szabó Géza csináltatott egy Balassi-kiállításra. Az Eötvös Collegium lépcsőjén állunk (Ménesi út 11-13.), ez egyben az Intézet épülete is. A háttérben a falon viharvert tábla hirdeti: "A Munka Vörös Zászló Érdemrendjével kitüntetett ELTE kiváló kollégiuma..." Ugyanitt ma szerintem valamilyen Új Magyarország fejlesztési terves tábla van.

Utóhangként még annyi, hogy az általam rendezett 2001-es nagykőrösi rebakucs-konferencia videóit folyamatosan töltöm föl a videotorium.hu honlapra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése